ul. Brukowa 7, lokal 2
15-889 Białystok
tel.: (85) 674 86 86

Informacje o miodzie

Informacje o miodzie

Czy miód zawsze się krystalizuje?

Prawdziwy miód pszczeli zawsze ulega krystalizacji. Zmianie ulega tylko konsystencja miodu, nie traci on jednak swoich właściwości. W zależności od rodzaju miodu i zawartości fruktozy, przebiega ona w różnym czasie. Proces ten przebiega wolniej w miodach z większą zawartością fruktozy, np. w miodzie spadziowym i akacjowym, szybciej krystalizują się miody wiosenne, nawet kilkanaście dni po zebraniu. Charakterystyczne dla procesu krystalizacji jest jaśnienie miodu.

 

Jak rozpoznać, że miód się popsuł?

Miód jest jednym z niewielu produktów, które się nie psują. Najstarszy odnaleziony miód pochodzi z grobowców Faraonów i…nadawałby się do spożycia! To może wyjaśniać, dlaczego w Starożytności używano go do balsamowania. Nie oznacza to jednak, że źle przechowywany miód nie traci swoich odżywczych właściwości. Należy chronić go przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych, by zachował swoje witaminy.

 

Ile miodu potrzebują pszczoły?

Jedna rodzina pszczela zjada przeciętnie 80 – 100 kg miodu, 15 kg pierzgi i 1 kg mleczka pszczelego. Oznacza to, że miód jest dla nich wysokoenergetyczny. Mimo to, bez opieki pszczelarza większość pszczół nie miałaby szans na przeżycie okresu zimowego. Kupując polski miód wspierasz działalność pasiek, które ratują pszczoły przed niebezpiecznymi migracjami w miejsca wysoko uprzemysłowione i podkarmiają, kiedy stadom grozi zagłodzenie.

 

Jak przechowywać miód?

Miód pod wpływem wysokiej temperatury traci swoje zdrowotne właściwości. Najlepszym i dostępnym sposobem przechowywania miodu, jest trzymanie go w szczelnie zamkniętym słoiku, w pokojowej temperaturze. Jeśli chcemy zdekrystalizować miód powinniśmy umieścić słoik w podgrzanej wodzie i poczekać aż stanie się płynny. Podgrzewanie miodu bezpośrednio na ogniu zniszczy składniki odżywcze i walory smakowe. Miód można trzymać…w pobliżu dzieci! Ten słodki przysmak wzmocni ich odporność i zastąpi słodycze!

 

Czy każdy może jeść miód?

Niestety miód może być silnym alergenem. Przed rozpoczęciem każdej kuracji miodem powinniśmy najpierw wykonać próbę alergiczną, smarując miodem np. nadgarstek. Jeśli nie pojawi się czerwona plama, najpewniej nie mamy alergii na miód i swobodnie możemy go spożywać. Miodu nie powinny jeść dzieci poniżej 12 miesiąca życia.

 

Czym się różni spadź (miód spadziowy) od miodu nektarowego?

Spadzi nie produkują pszczoły. Robiona jest przez owady żywiące się sokami roślinnymi, takimi jak czerwie, czy mszyce. Produkują ją intensywnie szczególnie w pierwszych tygodniach lata. Najwięcej spadzi można znaleźć w Polsce południowej, ze względu na wysokie zalesienie. Ze spadzi pszczoły produkują miód spadziowy. Jest on niezwykle zdrowy ze względu na wysoką zawartość olejków eterycznych, ale występuje rzadko. Służy osobom z problemami dróg oddechowych i z alergią na pyłki, ponieważ posiada ich znacznie mniej od miodów nektarowych (z kwiatów) lub ich nie posiada wcale.

 
 
 
Polityka plików cookies Copyright © 2015 GOGLER

Ta strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Więcej informacji znajdziesz w polityce plików cookies.

Zamknij