ul. Brukowa 7, lokal 2
15-889 Białystok
tel.: (85) 674 86 86
  • Sklep Pszczelarski
  • Sklep Pszczelarski

Batoniki zbożowe

Batoniki zbożowe
BATONIKI ZBOŻOWE
Batoniki zbożowe- bez mąki, tłuszczu, jaj, cukru i bez sztucznych dodatków - w 100% naturalne. Batoniki są zdrowe, bardzo szybkie i proste do wykonania. Idealna przekąska na drugie śniadanie, po treningu czy podczas wycieczki. Batoniki zawierają zdrową dawkę energii i są bogate w składniki mineralne oraz witaminy z grupy B.
 
Składniki:
  • 2 szklanki orzechów ziemnych
  • 1 szklanka siemienia lnianego
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka sezamu
  • pół szklanki orzechów włoskich
  • pół szklanki orzechów laskowych
  • pół szklanki pestek słonecznika
  • pół szklanki miodu
  • 4 łyżki masła
  • szczypta soli
(Ewentualnie można dodać suszone śliwki, morele, rodzynki, żurawina, wiórki kokosowe)
 
Przygotowanie
Posiekać orzechy nożem. Wymieszać wszystkie orzechy i ziarna. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i uprażyć wszystko w piekarniku w temperaturze 170̊ C około 15 min. Przemieszać całość w połowie czasu pieczenia. W rondlu podgrzać miód z masłem. Gotować mieszając od czasu do czasu, aż do skarmelizowania. Zboża i orzechy wymieszać z ciepłym miodem. Dodać szczyptę soli. Przełożyć do podłużnej blaszki. wyłożonej papierem do pieczenia i ułożyć na niej przygotowaną masę tak, by miała grubość około 2-3 cm. Masę dokładnie uklepać i wyrównać powierzchnię. Dobrze jest masę czymś obciążyć i przygnieść. Pozostawić do ostygnięcia. Pokroić w prostokątne batoniki.
 
Smacznego!
Polityka plików cookies Copyright © 2015 GOGLER

Ta strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Więcej informacji znajdziesz w polityce plików cookies.

Zamknij