Batoniki zbożowe

BATONIKI ZBOŻOWE
Batoniki zbożowe- bez mąki, tłuszczu, jaj, cukru i bez sztucznych dodatków - w 100% naturalne. Batoniki są zdrowe, bardzo szybkie i proste do wykonania. Idealna przekąska na drugie śniadanie, po treningu czy podczas wycieczki. Batoniki zawierają zdrową dawkę energii i są bogate w składniki mineralne oraz witaminy z grupy B.
Składniki:
- 2 szklanki orzechów ziemnych
- 1 szklanka siemienia lnianego
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka sezamu
- pół szklanki orzechów włoskich
- pół szklanki orzechów laskowych
- pół szklanki pestek słonecznika
- pół szklanki miodu
- 4 łyżki masła
- szczypta soli
(Ewentualnie można dodać suszone śliwki, morele, rodzynki, żurawina, wiórki kokosowe)
Przygotowanie
Posiekać orzechy nożem. Wymieszać wszystkie orzechy i ziarna. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i uprażyć wszystko w piekarniku w temperaturze 170̊ C około 15 min. Przemieszać całość w połowie czasu pieczenia. W rondlu podgrzać miód z masłem. Gotować mieszając od czasu do czasu, aż do skarmelizowania. Zboża i orzechy wymieszać z ciepłym miodem. Dodać szczyptę soli. Przełożyć do podłużnej blaszki. wyłożonej papierem do pieczenia i ułożyć na niej przygotowaną masę tak, by miała grubość około 2-3 cm. Masę dokładnie uklepać i wyrównać powierzchnię. Dobrze jest masę czymś obciążyć i przygnieść. Pozostawić do ostygnięcia. Pokroić w prostokątne batoniki.
Smacznego!