ul. Brukowa 7, lokal 2
15-889 Białystok
tel.: (85) 674 86 86
  • Sklep Pszczelarski
  • Sklep Pszczelarski

Snickers

Snickers
SNIKERS
Ciasto zainspirowane słynnym, powszechnie lubianym batonikiem. To nic innego, jak płaty ciasta miodowego przełożone kremem budyniowym i kajmakiem, okraszone  karmelizowanymi orzechami.
 
Składniki
Ciasto miodowe:
  • 3 szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • 125 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
Masa budyniowa:
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 3 szklanki mleka
  • 200 g masła
  • 4 łyżki cukru
Masa orzechowa:
  • 300 g orzechów włoskich
  • 75 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki cukru
Dodatkowo:
  • puszka masy kajmakowej (krówkowej)
Przygotowanie
Masa orzechowa:
Masło podgrzać z cukrem i miodem. Dodać posiekane nożem orzechy. Chwilę podprażyć.
Ciasto miodowe:
Do masła dodać mąkę, ubite jajka z cukrem, miód oraz sodę. Ciasto podzielić na dwie części. Jeden z placków posmarować masą orzechową. Placki piec oddzielnie około 15 min w temperaturze 180°C.
 Masa budyniowa:
Jedną szklankę zimnego mleka wymieszać z budyniem. Dwie szklanki mleka ugotować z cukrem. Po zagotowaniu mleka, dodać wcześniej wymieszane mleko z budyniem. Chwilę gotować cały czas mieszając. Wystudzić. Do masy budyniowej dodać stopniowo masło o temperaturze pokojowej. Całość zmiksować.
 
Układać kolejno: ciasto miodowe- masa krówkowa- masa budyniowa- ciasto miodowe z warstwą orzechową- masa krówkowa.
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.
 
Smacznego!
 
 
 
 
 
 
 
 
Polityka plików cookies Copyright © 2015 GOGLER

Ta strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Więcej informacji znajdziesz w polityce plików cookies.

Zamknij