Snickers

SNIKERS
Ciasto zainspirowane słynnym, powszechnie lubianym batonikiem. To nic innego, jak płaty ciasta miodowego przełożone kremem budyniowym i kajmakiem, okraszone karmelizowanymi orzechami.
Składniki
Ciasto miodowe:
- 3 szklanki mąki
- ¾ szklanki cukru
- 125 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki sody
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
Masa budyniowa:
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 3 szklanki mleka
- 200 g masła
- 4 łyżki cukru
Masa orzechowa:
- 300 g orzechów włoskich
- 75 g masła
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki cukru
Dodatkowo:
- puszka masy kajmakowej (krówkowej)
Przygotowanie
Masa orzechowa:
Masło podgrzać z cukrem i miodem. Dodać posiekane nożem orzechy. Chwilę podprażyć.
Ciasto miodowe:
Do masła dodać mąkę, ubite jajka z cukrem, miód oraz sodę. Ciasto podzielić na dwie części. Jeden z placków posmarować masą orzechową. Placki piec oddzielnie około 15 min w temperaturze 180°C.
Masa budyniowa:
Jedną szklankę zimnego mleka wymieszać z budyniem. Dwie szklanki mleka ugotować z cukrem. Po zagotowaniu mleka, dodać wcześniej wymieszane mleko z budyniem. Chwilę gotować cały czas mieszając. Wystudzić. Do masy budyniowej dodać stopniowo masło o temperaturze pokojowej. Całość zmiksować.
Układać kolejno: ciasto miodowe- masa krówkowa- masa budyniowa- ciasto miodowe z warstwą orzechową- masa krówkowa.
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.
Smacznego!