Miód akacjowy

Miód akacjowy ze względu na swój łagodny aromat i  długo utrzymującą się płynną konsystencję jest ulubieńcem dzieci. Na tle innych miodów, wyróżnia się piękną, przejrzystą, słomkową barwą. Charakteryzuje się delikatnym zapachem kwiatostanu akacji. Ze względu na wysoką zawartość fruktozy zalecany jest przy lekkich cukrzycach, jako zamiennik cukru.

Wspomaga leczenie wielu schorzeń, takich jak:

  • Zaburzenia trawienia
  • Zapalenia ścianek żołądka
  • Nadmierne wydzielanie soków trawiennych
  • Stany podwyższonego napięcia emocjonalnego

Warto pamiętać o nim, kiedy potrzebujemy szybkiej regeneracji po wysiłku fizycznym lub umysłowym. Działa kojąco na nadszarpnięte nerwy i pomaga w zasypianiu. Miód akacjowy doskonale nadaje się na okłady, dzięki którym złagodzimy ropne zapalenia skóry, występujące np. przy paciorkowcu i gronkowcu. W połączeniu z wodą i cytryną łagodzi kaszel i podrażnienia gardła. Ma również właściwości moczopędne.

Dzięki łagodnemu aromatowi miód akacjowy jest smacznym dodatkiem do słodkich ciast i deserów.

 

 
Polityka plików cookies Copyright © 2015 GOGLER

Ta strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Więcej informacji znajdziesz w polityce plików cookies.

Zamknij