Miód akacjowy
Miód akacjowy ze względu na swój łagodny aromat i długo utrzymującą się płynną konsystencję jest ulubieńcem dzieci. Na tle innych miodów, wyróżnia się piękną, przejrzystą, słomkową barwą. Charakteryzuje się delikatnym zapachem kwiatostanu akacji. Ze względu na wysoką zawartość fruktozy zalecany jest przy lekkich cukrzycach, jako zamiennik cukru.
Wspomaga leczenie wielu schorzeń, takich jak:
- Zaburzenia trawienia
- Zapalenia ścianek żołądka
- Nadmierne wydzielanie soków trawiennych
- Stany podwyższonego napięcia emocjonalnego
Warto pamiętać o nim, kiedy potrzebujemy szybkiej regeneracji po wysiłku fizycznym lub umysłowym. Działa kojąco na nadszarpnięte nerwy i pomaga w zasypianiu. Miód akacjowy doskonale nadaje się na okłady, dzięki którym złagodzimy ropne zapalenia skóry, występujące np. przy paciorkowcu i gronkowcu. W połączeniu z wodą i cytryną łagodzi kaszel i podrażnienia gardła. Ma również właściwości moczopędne.
Dzięki łagodnemu aromatowi miód akacjowy jest smacznym dodatkiem do słodkich ciast i deserów.