Miód gryczany

Miód gryczany przybiera barwę od bursztynowej, po ciemnobrązową. Ma charakterystyczny, ostry smak. Obok miodu spadziowego, posiada najsilniejsze właściwości lecznicze. Należy do miodów zbieranych najpóźniej. Zawiera dużo magnezu, fosforu i żelaza. Po krystalizacji nabiera krupcowatej (grudowatej) konsystencji.
Miód gryczany leczy m. in.:
- Anemię
- Choroby serca i układu krążeniowego
- Zmiany miażdżycowe
- Przyspiesza zrastanie się kości
Miód gryczany zalecany jest osobom starszym, ponieważ pity regularnie reguluje ciśnienie i wzmacnia procesy zapamiętywania. Oczyszczające właściwości powodują, że warto mieć go na półce, jeśli nadużywamy kawy, czy papierosów.
Miód gryczany zwiększa ponadto przyswajalność witamin i mikroelementów. Zwiększa również metabolizm, dlatego jest dobrym zamiennikiem cukru dla osób otyłych. Antyoksydanty zawarte w miodzie gryczanym pomagają w profilaktyce nowotworowej. Doskonały dodatek do domowych nalewek i win. Nadaje się do pieczenia pierników i innych korzennych ciast.