Miód malinowy
Miód malinowy występuje niezwykle rzadko. W czystej postaci występuje tylko w regionach dużych plantacji malin, głównie na wschodzie Polski. Smakiem i kolorem przypomina jasne kwiaty maliny, a po skrystalizowaniu nabiera przyjemnej, gęstej i gładkiej konsystencji. To jeden z najlepszych miodów nektarowych.
Posiada liczne właściwości lecznicze:
- Wzmacnia układ odpornościowy
- Działa przeciwgorączkowo i napotnie
- Pomocny w profilaktyce i leczeniu schorzeń miażdżycowych
- Udrażnia drogi oddechowe
Ponadto miód malinowy wspomaga pracę serca i regenerację ścianek jelita. Przydatny przy nadkwasocie żołądka, redukuje nieprzyjemne objawy zgagi. Zawarte w nim kwasy tłuszczowe odżywiają organizm i zwiększają przyswajalność witamin. Ze względu na łagodny, malinowy aromat, chętnie spożywany jest przez dzieci. Doskonały jako łagodny dodatek do ciast, deserów i napojów orzeźwiających.
Miód malinowy nie występuje często, ale uznany jest za produkt najwyższej jakości. Pozostaje perłą wśród miodów nektarowych.