Miód malinowy

Miód malinowy występuje niezwykle rzadko. W czystej postaci występuje tylko w regionach dużych plantacji malin, głównie na wschodzie Polski.  Smakiem i kolorem przypomina jasne kwiaty maliny, a po skrystalizowaniu nabiera przyjemnej, gęstej i gładkiej konsystencji. To jeden z najlepszych miodów nektarowych.

Posiada liczne właściwości lecznicze:

  • Wzmacnia układ odpornościowy
  • Działa przeciwgorączkowo i napotnie
  • Pomocny w profilaktyce i leczeniu schorzeń miażdżycowych
  • Udrażnia drogi oddechowe

Ponadto miód malinowy wspomaga pracę serca i regenerację ścianek jelita. Przydatny przy nadkwasocie żołądka, redukuje nieprzyjemne objawy zgagi. Zawarte w nim kwasy tłuszczowe odżywiają organizm i zwiększają przyswajalność witamin. Ze względu na łagodny, malinowy aromat, chętnie spożywany jest przez dzieci. Doskonały jako łagodny dodatek do ciast, deserów i napojów orzeźwiających.

Miód malinowy nie występuje często, ale uznany jest za produkt najwyższej jakości. Pozostaje perłą wśród miodów nektarowych. 

 

Polityka plików cookies Copyright © 2015 GOGLER

Ta strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Więcej informacji znajdziesz w polityce plików cookies.

Zamknij