Miód mniszkowy

Miód mniszkowy ma intensywną, żółtą barwę, po krystalizacji delikatnie jaśnieje. Produkowany jest w okresie pylenia mniszka lekarskiego, dlatego bywa nazywany majowym miodem. Charakteryzuje się słodkim i delikatnym smakiem, dlatego chętnie spożywają go dzieci.
Wśród licznych właściwości leczniczych tego miodu, warto zwrócić szczególną uwagę na:
- Przyśpieszanie gojenia ran
- Leczenie niedokrwistości
- Żółciopędność
- Działanie lekko odkamieniające
Ponadto miód mniszkowy zalecany jest osobom odczuwającym zmęczenie psychofizyczne. Pomaga w regeneracji organizmu, uspakaja i ułatwia walkę z bezsennością. Wskazany przy dolegliwościach reumatoidalnych i bólach stawów. Cholina zawarta w tym miodzie obniża ilość lipidów w wątrobie, dzięki czemu ułatwia detoksykację całego organizmu.
Miód mniszkowy to również doskonały zamiennik cukru do herbaty i kawy oraz składnik słodkich ciast i deserów. Chociaż występuje rzadko, warto się nim zainteresować, szczególnie jeśli myślimy o naturalnej profilaktyce zdrowia.