Miód wielokwiatowy
Miód wielokwiatowy, w zależności od mieszanki pyłków, z jakich został wykonany, może przybierać różne barwy: od bursztynowej po słomkową. Podobnie smak miodu wielokwiatowego za każdym razem jest inny, a najwięksi jego znawcy potrafią ocenić, z jakich składników został wykonany.
Miód wielokwiatowy powstaje z nektarów letnich lub wiosennych. Oba jego rodzaje mogą pochwalić się niespotykaną wśród miodów paletą witamin.
Miód wielokwiatowy jest lekarstwem łagodzącym:
- Przeziębienia i grypy
- Alergie pokarmowe
- Schorzenia dróg oddechowych
- Stany zapalne żołądka i dwunastnicy
Ponadto posiada właściwości bakteriobójcze i sprzyja budowaniu naturalnej odporności. Ze względu na kaloryczność i pożywność, zalecany jest w trakcie rekonwalescencji po długich chorobach i w okresie wzmożonego wysiłku psychofizycznego. Jego łagodny smak powoduje, że idealnie nadaje się dla dzieci oraz do codziennego spożycia.
Miód wielokwiatowy dodaje słodyczy i delikatności domowym nalewkom. Ze względu na wysoką zawartość fruktozy, jest idealnym zamiennikiem cukru.