ul. Brukowa 7, lokal 2
15-889 Białystok
tel.: (85) 674 86 86
  • Sklep Pszczelarski
  • Sklep Pszczelarski

Wyniki badań

Wyniki badań
Zaskakujące wsparcie w leczeniu glejaka!
 
Pochodzące z Podlasia czy Warmii i Mazur produkty pszczele: propolis, miody, mleczko pszczele i pierzga pozytywnie wpływają na leczenie glejaków mózgu − wykazały badania pod kierunkiem prof. Marii Borawskiej z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku.
 
Prof. Maria Borawska wpływ produktów pszczelich na glejaki mózgu zaczęła badać w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie, czy sięgając po naturalne produkty, chorzy onkologicznie, zwłaszcza ci poddawani chemioterapii, pomagają sobie, czy wręcz przeciwnie. – A że badaniem miodów zajmowałam się od wielu lat, stąd mój wybór padł na produkty pszczele, takie jak miody, pierzga, propolis i mleczko pszczele – powiedziała prof. Borawska z zakładu bromatologii Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Przyznała, że jej zespół podjął tego rodzaju badania jako jeden z pierwszych na świecie. Trwały one trzy lata. Zespół prof. Borawskiej sprawdzał, jak produkty pszczele działają na linie komórkowe glejaka wielopostaciowego. W badaniach wykorzystano także nowotworową linię komórkową wyizolowaną laboratoryjnie z tkanki guza mózgu pochodzenia glejowego (o stopniu złośliwości G2) pozyskanej śródoperacyjnie od pacjenta. Poza tym przeanalizowano także możliwość występowania interakcji produktów pszczelich z lekiem stosowanym w terapii glejaka – temozolomidem. – Okazało się, że propolis i pierzga doskonale potrafią hamować wzrost komórek glejaka mózgu. Nie tylko nie szkodzą chorym, ale pomagają im, pogłębiając efekt leczenia. Co więcej, w wielu wypadkach działają lepiej na linie komórkowe glejaka niż leki – powiedziała prof. Borawska, ale zastrzegła, że warunkiem skuteczności produktów pszczelich w leczeniu tego rodzaju nowotworów mózgu jest czystość miodów i propolisu (...). Dlatego chorzy powinni stosować produkty pszczele odpowiedniej, wysokiej jakości – podkreśliła prof. Borawska (...) i dodała, że miody o leczniczych właściwościach pochodzą z Podlasia, Warmii i Mazur (...). Zdaniem badaczy, chorzy na glejaki winni nie tylko jeść miody z czystych regionów kraju, lecz także stosować nalewkę z propolisu. Najlepiej jest ją przygotować, zalewając propolis 20-procentowym alkoholem. Małą łyżeczkę takiej nalewki należy wymieszać z łyżeczką miodu i spożywać to dwa-trzy razy dziennie. – Można to stosować zarówno w chorobie, jak i profilaktycznie (...). Wnioski płynące z badania wpływu produktów pszczelich na leczenie glejaków mózgu prof. Maria Borawska przedstawiła w Ostródzie podczas VI Międzynarodowej Konferencji Naukowo-Szkoleniowej „Zdrowie publiczne i współpraca transgraniczna w zapobieganiu chorobom zakaźnym”. Wyniki tych badań, które finansowane były ze środków Narodowego Centrum Nauki, zostały już opublikowane w medycznych periodykach w kraju i za granicą (...). Wyniki naszych badań to szansa, że w sposób naturalny możemy wzmóc siły odpornościowe organizmu i jednocześnie są one środkami o działaniu przeciwnowotworowym – powiedziała prof. Borawska. Wcześniejsze badania innych zespołów wskazują, że miody i inne produkty pszczele pozytywnie wpływają także na leczenie nowotworów jelit, jajnika i prostaty.

Artykuł opublikowany na stronie: http://www.naszdziennik.pl/polska-kraj/137327,zaskakujace-wsparcie-w-leczeniu-glejaka.html
 
 
 
 
 
Wracaj dodano: 2015-05-21 |
Polityka plików cookies Copyright © 2015 GOGLER

Ta strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Więcej informacji znajdziesz w polityce plików cookies.

Zamknij