ul. Brukowa 7, lokal 2
15-889 Białystok
tel.: (85) 674 86 86
  • Sklep Pszczelarski
  • Sklep Pszczelarski

Czego nie wiedziałeś/aś o miodzie?

Miód to produkt, który otrzymujemy w sposób naturalny, dlatego też jest on bardzo wartościowy, doceniany i pożądany. Pszczoły magazynują w ulu nektar kwiatowy bądź spadź. Pod wpływem działania enzymów i kwasu mrówkowego, w przewodzie pokarmowym owadów sacharoza przekształca się w glukozę i fruktozę. Miód, który najpierw zbierany jest w plastrze, dojrzewa.

Na rynku znaleźć można wiele gatunków tego unikalnego produktu. Zaopatrzyć się można między innymi w miód rzepakowy, wielokwiatowy, malinowy, lipowy, akacjowy, gryczany, leśny. Każdy z nich posiada określone właściwości, przede wszystkim lecznicze. Co więcej, niektóre z nich to rodzaje miodu szczególnie rzadko występujące, na przykład miód malinowy, który znaleźć można na terenach dużych plantacji malin, czyli we wschodniej części Polski.

Tajniki miodu i ciekawostki o miodzie

  • Miód się nie psuje.
  • Wosk, który wykorzystujemy do produkcji świeczek czy lakierów jest wytwarzany przez pszczoły. Owady wykorzystują go do zalepiania plastrów, w których zmagazynowały nektar.
  • W Babilonii miód wykorzystywano do balsamowania zwłok.
  • Łyżeczka miodu dostarcza o 18 kalorii więcej niż cukier.
  • By wyprodukować 1 kg miodu pszczoła musi usiąść na kwiatach czy liściach mniej więcej 4 miliony razy.
  • Zanim wynaleziono cukier, jego funkcje spełniał właśnie miód.
  • W Starożytnej Grecji miód uważano za eliksir życia i napój bogów.
  • Skąd pochodzi określenie „miesiąc miodowy”? Wieki temu młodzi małżonkowie przez okres miesiąca spożywali miód, by doczekać się zdrowych potomków.
  • Nie masz pomysłu na prezent? Miód to z reguły bardzo trafiony podarunek! Ciekawym upominkiem mogą okazać się inne produkty pszczele, których na rynku znaleźć można naprawdę wiele, na przykład kosmetyki na bazie pszczelich produktów, świece woskowe.
  • Spożywając dwie łyżki miodu można pozbyć się z organizmu 15% skonsumowanego alkoholu. Co więcej, miód, w szczególności rzepakowy, zmniejsza negatywne skutki działania alkoholu, a także papierosów.
  • Właściwości lecznicze miodu są niezwykle liczne. Produkt, określany czasem „antybiotykiem XXI wieku”, wspomaga leczenie wielu schorzeń, między innymi przeziębienia, grypy, zapalenia górnych dróg oddechowych, problemów z przewodem pokarmowym, prostatą. Substancja wytwarzana przez pszczoły wskazana jest dla osób cierpiących na stany lękowe, bóle głowy, migrenę czy bezsenność. Podkreślenia wymagają szczególne właściwości terapeutyczne poszczególnych gatunków miodu, przykładowo miód akacjowy złagodzi schorzenia takie jak wrzody żołądka czy dwunastnicy, spadziowy iglasty pomoże w walce z astmą alergiczną, a malinowy będzie świetnym lekiem przeciwmiażdżycowym.
  • Pszczoła po użądleniu umiera.
  • Zdarzają się osoby, które nie tolerują miodu. Po spożyciu wystąpią u nich nudności, biegunka, wysypka czy świąd.
  • Dzieci, które nie ukończyły jednego roku życia nie powinny spożywać miodu. W substancji tej mogą bowiem znajdować się bakterie Clostridium botulinum produkujące groźne toksyny, których organizm niemowlęcia nie jest w stanie zwalczyć w pierwszych 12 miesiącach życia.

 

 
Wracaj dodano: 2015-08-27 |
Polityka plików cookies Copyright © 2015 GOGLER

Ta strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Więcej informacji znajdziesz w polityce plików cookies.

Zamknij