ul. Brukowa 7, lokal 2
15-889 Białystok
tel.: (85) 674 86 86
  • Sklep Pszczelarski
  • Sklep Pszczelarski

Dlaczego warto kupować polski miód?

Hipokrates o miodzie powiedział, że „dobrze, gdy lekarstwo jest pokarmem, a pokarm lekarstwem”. Trudno bardziej trafnie opisać właściwości tej niezwykłej, unikalnej i bardzo wartościowej substancji. Dobroczynne właściwości miodu odkryli, doceniali i wykorzystywali juz starożytni. Miód znalazł zastosowanie w kosmetologii. Niepodważalne są jego właściwości lecznicze i terapeutyczne. Określa się go mianem antybiotyku XXI wieku. Miód posiada bowiem właściwości bakteriobójcze, oczyszczające, przeciwgrzybiczne. Wspomaga walkę z wieloma rodzajami schorzeń, od tych dotyczących przewodu pokarmowego poczynając, kończąc na tych, dotyczących dróg moczowych czy prostaty. Ponadto, nieoceniona jest jego rola w walce z migreną, bólem głowy, bezsennością, stanami niepokoju i lęku czy nerwowością.  Na konkretne dolegliwości najlepiej spożywać określone gatunki miodu. Rynek obfituje w rozmaite rodzaje nektaru bogów. Istnieje możliwość zakupu między innymi miodu wielokwiatowego, malinowego, rzepakowego, akacjowego czy gryczanego oraz leśnego. Na rynku polskim stale przybywa jednak miodu z importu. Często jest to produkt tańszy, jednak jego jakość pozostawia wiele do życzenia. Na dodatek, warto zaznaczyć, iż zakup polskiego miodu jest równoznaczny ze wsparciem pszczelarzy w ich działalności.

Należy podkreślić, że opieka pszczelarzy jest nieoceniona. Dzięki ich pracy więcej pszczół jest w stanie przeżyć w obecnych warunkach. Sprzedaż miodu daje pszczelarzom zysk, który z kolei umożliwia prowadzenie pasiek. Nabycie polskiego miodu to, w znacznym stopniu, ochrona pszczół, których „praca”, w świetle wartości, nie tylko leczniczych, miodu, jest unikalna. Człowiek, bez udzialu pszczoły miodnej nie jest bowiem w stanie wyprodukować miodu.

Polski miód, czyli gwarancja najwyższej jakości

Na rynku polskiego miodu można zaopatrzyć się w rozmaite gatunki tak zwanego eliksiru życia, które zazwyczaj prezentują najwyższą jakość. Miód bardzo często powstaje bowiem przy udziale pszczół, które mogą korzystać z kwiatostanów i drzew, które nie podlegają pryskaniu. W Polsce nie brakuje miodu z wysublimowanych i wyselekcjonowanych pasiek. Warto nadmienić, że ogromną wartość ma miód produkowany na terenach określanych „zielonymi płucami Polski”.

Na rynku nie brakuje jednak podróbek tej szlachetnej substancji. Kupując nektar bogów możemy, a nawet powinniśmy więc korzystać z domowych sposobów, by upewnić się, że mamy do czynienia z miodem pszczelim. Miód prawdziwy ma być w smaku bardzo słodki a po chwili powinien dawać uczucie delikatnego pieczenia. Warto zaobserwować, jaka jest konsystencja nabytego miodu - powinna być raczej gęsta, a z łyżeczki miód powinien równomiernie spływać i formować stożek. Dobrze jest pamiętać, że prawie zawsze, w przypadku prawdziwego miodu, dochodzi do jego krystalizacji. Wyjatkami są miody akacjowe i spadziowe, które krystalizują bardzo wolno lub wcale. W sklepie wskazane jest zapoznanie się z etykietą miodu, z której możemy dowiedzieć się, czy ten pochodzi z Polski. Dzięki temu nie natkniemy się na miód, który swoim składem w żadnym wypadku nie przypomina prawdziwego miodu.

 

 
 
Wracaj dodano: 2015-08-31 |
Polityka plików cookies Copyright © 2015 GOGLER

Ta strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Więcej informacji znajdziesz w polityce plików cookies.

Zamknij