ul. Brukowa 7, lokal 2
15-889 Białystok
tel.: (85) 674 86 86
  • Sklep Pszczelarski
  • Sklep Pszczelarski

Gatunki miodu na rynku a ich właściwości lecznicze

Miód to produkt, który w sposób naturalny jest nam dostarczany przez pszczoły. Jak powstaje? Owady zbierają do ula nektar kwiatowy bądź spadź. W wyniku działania enzymów i kwasu mrówkowego, w przewodzie pokarmowym pszczoły dochodzi do przemiany sacharozy w glukozę i fruktozę. Miód dojrzewa, uprzednio zebrany w plastrze. Ze względu na to, z jakiego surowca miód pochodzi, wskazuje się miody nektarowe (inaczej kwiatowe), spadziowe oraz mieszane (nektarowo-spadziowe bądź spadziowo-nektarowe).

Dobroczynne działanie miodu w różnych sferach nie podlega dyskusji. Miód bowiem to substancja, która jest składnikiem wielu kosmetyków, a także stanowi nieodłączny element wielu potraw. Bez wątpienia imponujące są również właściwości lecznicze miodu. Ten wartościowy produkt pomaga zwalczać wiele schorzeń, m.in. problemy z układem oddechowym, układem trawiennym, bezsennością, stanami lękowymi itd.. W Polsce największym zainteresowaniem cieszą się takie gatunki miodu: lipowy, akacjowy, wrzosowy, rzepakowy gryczany. Podkreślenia wymaga fakt, iż każdy rodzaj miodu będzie miał konkretne właściwości terapeutyczne. Jeżeli zależy nam więc na złagodzeniu określonych objawów lub pozbyciu się określonej dolegliwości, warto wybrać taki gatunek produktu, który najlepiej poradzi sobie z danym problemem zdrowotnym.

Właściwości lecznicze wybranych gatunków miodu

  1. Miód wielokwiatowy – przede wszystkim działa przeciwbakteryjnie, poprawia samopoczucie, ma działanie uspokajające, rozładowuje napięcia nerwowe, wzmacnia organizm;
  2. Miód gryczany – jest bogaty w rutynę, która działa wzmacniająco i oczyszczająco na naczynia krwionośne; poprawia pamięć.
  3. Miód mniszkowy – substancja, która oczyszcza, jej pozytywne działanie dotyczy w szczególności wątroby i pęcherzyka żółciowego.
  4. Miód rzepakowy – wpływa zbawiennie na mięsień sercowy, jego stosowanie jest wskazane przy zaburzeniach rytmu pracy serca, miażdżycy, problemami z drogami żółciowymi, zmniejsza negatywne działanie papierosów czy alkoholu.
  5. Miód malinowy – jest to szczególnego rodzaju lek przeciwmiażdżycowy.
  6. Miód akacjowy – schorzenia, które zwalcza to przede wszystkim wrzody żołądka, dwunastnicy, zapalenia błony śluzowej itd..Wskazaniem do spożywania tego gatunku miodu będzie bezsenność czy stany wewnętrznych lęków oraz napięć;
  7. Miód spadziowy iglasty – polecany na problemy z układem nerwowym, płucami, niską odpornością czy w przypadku stwierdzonej astmy alergicznej.
  8. Miód leśny – produkt pochodzący z najczystszych terenów Bieszczad. Miód ten zmniejsza poziom stresu i napięć, wzmacnia odporność, wspomaga walkę z chorobami górnych dróg oddechowych, wreszcie - ma korzystny wpływ na alergików.
  9. Miód nektarowo spadziowy – na ten miód powinny postawić osoby, które cierpią na schorzenia górnych dróg oddechowych. Ponadto ten rodzaj substancji uspokaja i wzmacnia odporność.
  10. Miód wrzosowywspomaga proces walki ze stanem zapalnym jelit, schorzeniami nerek i dróg moczowych, pomocny przy leczeniu prostaty.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Wracaj dodano: 2015-09-03 |
Polityka plików cookies Copyright © 2015 GOGLER

Ta strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Więcej informacji znajdziesz w polityce plików cookies.

Zamknij