ul. Brukowa 7, lokal 2
15-889 Białystok
tel.: (85) 674 86 86
  • Sklep Pszczelarski
  • Sklep Pszczelarski

Szeroki wachlarz gatunków miodu na rynku

Rynek miodu i innych produktów pszczelich oferuje szeroką gamę gatunków miodu. Zaopatrzyć się można między innymi w miód gryczany, akacjowy, rzepakowy, wielokwiatowy, malinowy czy leśny. Czym różnią się poszczególne rodzaje miodu? Przede wszystkim właściwościami, które są odmienne w zależności od tego, z jakich roślin pochodzi, zbierany przez pszczoły, nektar, spadź i pyłek kwiatowy.

Miód – produkt niezwykły

Miód pszczeli to szczególnie wartościowa substancja odżywcza. Jest to produkt, który działa bakteriobójczo, przeciwzapalnie, wzmacnia odporność organizmu człowieka, wspomaga walkę z wieloma schorzeniami i chorobami. Miód stanowi zdrowy zamiennik cukru, który można wykorzystywać w przeróżny sposób. Może być on bowiem składnikiem słodkiego deseru bądź różnego typu kosmetyków, a dodany do herbaty przyniesie ulgę podczas przeziębienia czy grypy.

Gatunki miodu najczęściej spotykane

  1. Miód wielokwiatowy – występuje w rozmaitych wersjach smakowych i wizualnych. Spotkać możemy różne barwy produktu, a także zróżnicowane smaki. Na wskazane odrębności wpływają składniki, na bazie których miód powstał.
  2. Miód gryczany – pachnie wyraziście, cechuje go ciemna barwa i ostry smak.
  3. Miód Mniszkowy – pachnie kwiatami mniszka lekarskiego, wyróżnia się wyjątkowo słodkim i delikatnym smakiem. Produkt wskazany dla osób ze schorzeniami reumatycznymi, borykającymi się z niedokrwistością, problemami dróg żółciowych i wątroby oraz żołądka.
  4. Miód rzepakowy – w płynnej formie występuje bardzo rzadko, gdyż bardzo szybko się krystalizuje. Zapach często oddaje woń kwitnącego rzepaku.
  5. Miód malinowy – to produkt unikatowy i najwyższej jakości wśród miodów nektarowych. W nieskazitelnej formie znaleźć można go na terenach wielkich plantacji malin, czyli przede wszystkim we wschodnich krańcach naszego kraju.
  6. Miód akacjowy – zapach przypomina woń kwiatu robinii akacjowej, jest mdły. Schorzenia, które łagodzi to przede wszystkim wrzody żołądka, dwunastnicy, zapalenia błony śluzowej itd..Wskazaniem do spożywania tego gatunku tej jakże wartościowej substancji będzie bezsenność czy stany wewnętrznych lęków oraz napięć.
  7. Miód spadziowy iglasty – jest to miód rzadziej występujący, w związku z tym, iż spadź gromadzona przez mszyce i czerwce nie pojawia się co roku. Ciemny kolor substancji wiąże się z tym, iż wytwarzany on jest z jodeł, modrzewi i świerków.
  8. Miód leśny – jego zapach to zazwyczaj połączenie woni wrzosu, spadzi, lipy, dzikiej róży, głogu, maliny, kruszyny dziurawca, rumianku, borówki itd. Miód ten wpływa na zmniejszenie poziomu stresu i napięć, odbudowuje odporność, wspomaga walkę z chorobami górnych dróg oddechowych, wreszcie - ma zbawienny wpływ na alergików.
  9. Miód nektarowo spadziowy – określany także miodem spadziowym liściastym, w jego skład wchodzi spadź pochodząca z drzew liściastych oraz nektar z kwiatów.
  10. Miód wrzosowy – produkt o ostrym i mocnym zapachu kwiatów wrzosu. Charakteryzuje się galaretowatą konsystencją. Z powodzeniem wspomaga proces walki ze stanem zapalnym jelit, schorzeniami dróg moczowych czy prostaty. Bardzo rzadko spotykany.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Wracaj dodano: 2015-10-01 |
Polityka plików cookies Copyright © 2015 GOGLER

Ta strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Więcej informacji znajdziesz w polityce plików cookies.

Zamknij