Pierzga

Pierzga powstaje w wyniku poddania fermentacji mlekowej pyłków kwiatowych. Jest naturalnym pokarmem dla pszczół, przechowywanym w plastrach miodu. Pierzga jest łatwiej przyswajalna od pyłku, posiada więcej właściwości korzystnych dla zdrowia, a proces fermentacji powoduje, że można ją dłużej przechowywać.
Pierzga to kopalnia składników odżywczych:
- białka, cukrów prostych, kwasu mlekowego
- witamin: A, B1, B2, B12, C, PP, E, D, K, H,
- makroelementów: P, S, CI, K, Ca, Na
- mikroelementów: Mg, Fe, Cu, Zn, Co, Mo, Se, Cr, Ni, Si
- enzymów: inwertazy, katalizy, pepsyny, trypsyny, lipazy, laktazy
Jej działanie jest bakteriobójcze, wzmacnia odporność i poprawia ogólną kondycję organizmu. Pierzgę zaleca się osobom skarżącym się na dolegliwości jelitowe, chorobę nadciśnieniową, niski apetyt, czy obniżoną kondycję psychofizyczną. Redukuje stres i ułatwia zasypianie.
Pierzga ma korzystny wpływ na choroby skóry, takie jak łuszczyca, a ze względu na działanie przeciw miażdżycowe, zaleca się ją pacjentom w podeszłym wieku. Mieszanka pierzgi z miodem pomaga przy przeroście gruczołu krokowego, a zawarte w niej enzymy są prawdziwym sprzymierzeńcem w walce z chorobami prostaty.
Zalecana dawka Pierzgi:
Pierzgę najlepiej spożywać dwa razy w ciągu dnia: na czczo i po ostatnim posiłku. Dwie łyżki należy rozpuścić w wodzie, soku, mleku, jogurcie lub w miodzie.
Pierzga dostępna jest w opakowaniach 100g.