Miód z rokitnikiem

Rokitnik to roślina oliwkowata. Polecany jest osobom z nadciśnieniem tętniczym, a także w profilaktyce tej choroby. Spożywanie owoców rokitnika zmniejsza krwawienie miesięczne i ryzyko krwawień z nosa, ponieważ zawiera witaminę K odpowiedzialną za krzepliwość krwi. Rokitnik posiada jej więcej niż czarna aronia, jarzębina i czarna porzeczka.
Miód z rokitnikiem jest bogatym źródłem witamin i mikroelementów. Zawiera witaminy takie jak E, F, K, P, kwas foliowy, prowitaminę A i D, antocyjany, flawonoidy, fosfolipidy, garbniki, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz makro i mikroelementy, m.in. mangan, żelazo, bor. Zawarte w nim witaminy A i C zwiększają odporność, przeciwdziałają chorobie wieńcowej, działają przeciwzapalnie i poprawiają ogólną witalność organizmu.