ul. Brukowa 7, lokal 2
15-889 Białystok
tel.: (85) 674 86 86
  • Sklep Pszczelarski
  • Sklep Pszczelarski

Blog

Miód kremowany

Miód kremowany powstaje przez długie i delikatne mieszanie miodu. Dzięki temu nie ma grudek i łatwo rozsmarowuje się np. na chlebie.      

Propolis – właściwości i szerokie zastosowanie

Propolis, czyli inaczej kit pszczeli to substancja o lepkiej konsystencji. Pszczoły do jego produkcji wykorzystują substancje żywiczne stanowiące warstwę ochronną przed roztoczami, owadami itp. pączków i młodych pędów topoli, brzozy, świerku, kasztanowca i innych drzew oraz roślin zielonych.          

Pszczoły – owady warte ochrony!

Na polskim rynku znaleźć można przeróżne gatunki miodu, które zwykle prezentują wysoką jakość. Polskie pasieki, w których wytwarzany jest tak zwany eliksir bogów są wyselekcjonowane, ulokowane w czystych i spokojnych obszarach kraju, na przykład na terenie „zielonych płuc Polski”. Pszczelarze bardzo często dbają o to, by pszczoły mogły korzystać z kwiatostanów i drzew niepodlegających pryskaniu.      

Szeroki wachlarz gatunków miodu na rynku

Rynek miodu i innych produktów pszczelich oferuje szeroką gamę gatunków miodu.  Zaopatrzyć się można między innymi w miód gryczany, akacjowy, rzepakowy, wielokwiatowy, malinowy czy leśny . Czym różnią się poszczególne rodzaje miodu? Przede wszystkim właściwościami, które są odmienne w zależności od tego, z jakich roślin pochodzi, zbierany przez pszczoły, nektar, spadź i pyłek kwiatowy.    

Świece woskowe, czyli atrakcyjny pomysł na prezent

Pszczeli wosk to naturalna substancja, która wykorzystywana jest do tworzenia plastrów.  W plastrach rozwijają się małe pszczoły, a także magazynowany jest w nich miód i pierzga. Z wosku wytwarza się między innymi świece. Warto podkreślić, że w świecach woskowych znajdziemy knot zrobiony z bawełny. Co więcej, do ich produkcji wykorzystuje się również olejki eteryczne, czyli substancje, które w naturalnej formie korzystnie wpływają na zdrowie człowieka. Należy podkreślić, iż zapalona świeca woskowa nie jest toksyczna tak, jak produkt parafinowy.  

Pasieka, czyli królestwo pszczelarza

Pasieka to w pszczelarstwie obszar, na którym ustawia się ule.  Pasieką określa się również wszystkie ule należące do określonego pszczelarza , ale także wszelkie budowle i pasieczne urządzenia, które wspomagają działalność w pasiece. Wyróżnia się pasiekę stacjonarną oraz wędrowną. W piśmiennych przekazach można przeczytać o pasiece nawet z 1238 roku.  

Kosmetyki naturalne – spa na bazie miodu i produktów pszczelich!

Szeroka gama niezwykłych i imponujących właściwości miodu nie podlega dyskusji. Miód określa się przecież antybiotykiem XXI wieku, pomaga on zwalczać wiele schorzeń, między innymi zapalenie górnych dróg oddechowych, grypę, przeziębienie, kaszel, problemy trawienne, choroby układu moczowego. Miód może okazać się zbawienny dla tych, których walczą z bólami głowy, nawracającymi migrenami, bezsennością, stresem, stanami depresyjnymi, przewlekłym zmęczeniem.      

Kit pszczeli – co warto wiedzieć?

Kit pszczeli, określany inaczej propolisem to żywiczna substancja produkowana przez pszczoły. Owady te produkują tę lepką mieszaninę wykorzystując ochronnąwarstwę znajdującą się na pączkach i młodych pędach topoli, brzozy, świerku, kasztanowca i innych drzew oraz roślin zielonych. Kit pszczeli służy pszczołom do zalepiania, uzupełniania dziur w ulu. Ponadto, kit pszczeli chroni ule przed bakteriami czy pleśnią.    

Jad pszczeli – na zdrowie!

Jad pszczeli, czyli wydzielina gruczołu jadowego robotnicy stanowi podstawową formę walki o życie oraz obrony. Składem przypomina jad żmii, więc można powiedzieć, że po części pszczelarze stają się uodpornieni także na wydzielinę obronną wspomnianego węża. Jad pszczoły w znacznej mierze pozostaje wciąż tajemnicą. Wiemy, że w jego składzie znaleźć można między innymi: melitynę, adolapinę, neurotoksynę, apaminę, MCD, czyli aktywne peptydy oraz fosfolipazę A2, hialuronidazę, kwaśną fosfatazę, czyli aktywne enzymy.      

Gatunki miodu na rynku a ich właściwości lecznicze

Miód  to produkt, który w sposób naturalny jest nam dostarczany przez pszczoły. Jak powstaje? Owady zbierają do ula nektar kwiatowy bądź spadź. W wyniku działania enzymów i kwasu mrówkowego, w przewodzie pokarmowym pszczoły dochodzi do przemiany sacharozy w glukozę i fruktozę. Miód dojrzewa, uprzednio zebrany w plastrze. Ze względu na to, z jakiego surowca miód pochodzi, wskazuje się miody nektarowe (inaczej kwiatowe), spadziowe oraz mieszane (nektarowo-spadziowe bądź spadziowo-nektarowe).    

Dlaczego warto kupować polski miód?

Hipokrates o miodzie powiedział, że „dobrze, gdy lekarstwo jest pokarmem, a pokarm lekarstwem”. Trudno bardziej trafnie opisać właściwości tej niezwykłej, unikalnej i bardzo wartościowej substancji. Dobroczynne właściwości miodu odkryli, doceniali i wykorzystywali juz starożytni. Miód znalazł zastosowanie w kosmetologii. Niepodważalne są jego właściwości lecznicze i terapeutyczne. Określa się go mianem antybiotyku XXI wieku.    

Czego nie wiedziałeś/aś o miodzie?

Miód to produkt, który otrzymujemy w sposób naturalny, dlatego też jest on bardzo wartościowy, doceniany i pożądany. Pszczoły magazynują w ulu nektar kwiatowy bądź spadź. Pod wpływem działania enzymów i kwasu mrówkowego, w przewodzie pokarmowym owadów sacharoza przekształca się w glukozę i fruktozę. Miód, który najpierw zbierany jest w plastrze, dojrzewa.  

Jak stosować konchy?

Świecowanie, czyli konchowanie to zabieg medycyny naturalnej, do którego wykorzystuje się konchy  lub proste świece Hopi. Głównym jego przeznaczeniem jest pozbycie się nadmiaru woskowiny w uszach. Ponadto niektórzy twierdzą, że oprócz relaksu i odprężenia jakie niesie za sobą zabieg, doprowadza on do zwalczenia wielu uciążliwych dolegliwości. Zabieg może bowiem okazać się zbawienny dla osób, które zmagają się z chorobami gardła, nosa, uszu, cierpią na szumy w uszach, bóle głowy i migreny, nerwowość, bezsenność czy niedosłuch.    

Miód kremowany

Jeśli preferujesz miód miękki, łatwy do nabrania lub smarowania to miód kremowany jest właśnie dla Ciebie!
Polityka plików cookies Copyright © 2015 GOGLER

Ta strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Więcej informacji znajdziesz w polityce plików cookies.

Zamknij