Pyłek to różnego rodzaju pyłki z roślin, które pszczoły pobierają, a następnie znoszą do ula. W między czasie dodają do niego swoje enzymy. Pyłek ma postać ziarenek, które są zwilżone nektarem. W takiej formie gotowy jest do spożycia.
Pyłek kwiatowy/pszczeli i jego właściwości
Pobudza apetyt, reguluje przemianę materii, doprowadza do spadku wagi osób otyłych, wzmacnia organizm, zwiększa liczbę czerwonych ciałek krwi oraz zwiększa poziom żelaza w surowicy krwi. Wykazuje właściwości detoksykacyjne. Pyłek eliminuje lub zmniejsza szkodliwe oddziaływanie szeregu czynników chemicznych.
W diecie pszczół pyłek jest głównym źródłem białka i wielu substancji odżywczych. To dzięki niemu mogą się rozwijać i budować silną rodzinę. Jest niezbędny zwłaszcza dla młodych pszczół i królowej. Potrzebuje ona dużo energii do składania jaj. Pyłek pszczeli, mimo że pochodzi z pyłku kwiatowego, jest wzbogacony przez pszczoły w składniki odżywcze i substancje ochronne.
Robotnice zbierają pyłek przez połowę swojego życia, by zapewnić przetrwanie roju (średnio 50–250 g dziennie i 1 do 7 kg w ciągu roku). Dzięki obróbce przez pszczoły jest wartościowszy i łatwiejszy do strawienia niż pyłek kwiatowy w surowej postaci.
Pyłek Pszczeli – Jak działa, kiedy stosować i dlaczego warto?
Pyłek pszczeli to prawdziwa skarbnica naturalnych składników odżywczych. Wysoka zawartość białka czyni go jednym z lepszych, źródeł tego składnika. Szczególnie dla osób prowadzących aktywny tryb życia lub potrzebujących regeneracji . Efekty zależą od organizmu i indywidualnych potrzeb. Regularne stosowanie pyłku pszczelego zaczyna przynosić korzyści zaledwie po kilku tygodniach.
Pyłek pszczeli ma dla nas szerokie zastosowanie :
- wspiera układ odpornościowy
- działa przeciwzapalnie
- redukuje cholesterol o 20-30%
- oczyszcza organizm
- dodaje energii
- wspiera rekonwalescencję
- poprawia metabolizm
- korzystnie wpływa na kondycję skóry
Ponadto zawiera ponad 200 substancji, w tym białka, witaminy, kwasy tłuszczowe i biopierwiastki.
- Białka - 32,8% (w tym 10,4% aminokwasów)
- Węglowodany - 30,8%
- Lipidy - 5,1%
- Kwasy tłuszczowe - 3%
- Związki fenolowe - 5,1%
- Enzymy
- Koenzymy
- Witaminy:
- Rozpuszczalne w kwasach: A, E i D - 0,1%
- Rozpuszczalne w wodzie: B1, B2, B6, C - 0,6%
- Biopierwiastki:
- Fosfor, wapń, magnez, sód, potas - 1,6%
- Żelazo, miedź, cynk, mangan, krzem, selen - 0,02%
Co ciekawe, pyłek pszczeli można przyjmować także przed snem. Niektórym pomaga zrelaksować się i uspokoić układ nerwowy. Można więc uznać, że jego regularne stosowanie to solidny sposób na wzmocnienie organizmu i utrzymanie dobrego stanu zdrowia.
Pyłek kwiatowy jak pić?
Zaleca się rozpuszczanie w ciepłej, nie gorącej wodzie (pół szklanki) wieczorem i wypicie rano, na czczo. Kuracja wzmacniająca: 2 łyżeczki rozpuszczone w wodzie rano na czczo, 2 łyżeczki rozpuszczone w wodzie 15 – 30 minut przed posiłkiem. Czas trwania: 1 – 2 miesiące. Można powtarzać ją 2 do 4 razy w roku.
Średnia dawka dla osoby dorosłej to 20-40g (3–5 łyżeczki pyłku dzienne). Dla dzieci 1-2 łyżeczki dziennie. Dla najlepszych efektów dawkę tą można podzielić na 3 mniejsze. Typowa kuracja trwa 1-3 miesięcy .
Warto zaznaczyć, że wartości odżywcze surowego pyłku są przyswajalne tylko w 10% do 15%. Rozpuszczenie pyłku w wodzie lub innym płynie zwiększa tą wartość do 60-80%
Pyłek pszczeli można jeść na wiele sposobów! Doskonale sprawdza się jako dodatek do jogurtu, smoothie, sałatek czy owsianki. Można go również mieszać z miodem. Nie tylko wzmacnia to jego smak, ale też wzmacnia działanie prozdrowotne. Dodając pyłek do ulubionych potraw, można wprowadzić do diety naturalne źródło witamin, aminokwasów i mikroelementów, wspierając codzienne zdrowie i witalność.
Pamiętajmy że temperatura powyżej 40°C niszczy wartości pyłku.
Pyłek pszczeli – dla kobiet, dzieci, osób starszych i kto powinien go unikać?
Pyłek pszczeli to naturalny suplement, który może wspierać zdrowie w różnych grupach wiekowych. Dla kobiet pyłek jest szczególnie korzystny, ponieważ pomaga uzupełnić witaminy z grupy B, aminokwasy oraz minerały, które mogą poprawiać stan skóry, włosów i paznokci. Pyłek stosuje się także jako naturalne wsparcie dla równowagi hormonalnej, co jest istotne np. podczas okresu czy w trakcie menopauzy.
Osoby starsze mogą korzystać z pyłku pszczelego ze względu na jego właściwości wzmacniające i regeneracyjne. Pyłek wspiera układ odpornościowy swoim działaniem przeciwzapalnym. Poprawia pamięć i koncentrację, a także dodaje energii. Działa także korzystnie na układ sercowo-naczyniowy obniżając ryzyko zakrzepów i poziom cholesterolu. Dostarcza cenne składniki, które wspierają zdrową pracę serca.
Dla dzieci pyłek pszczeli również może być wartościowym dodatkiem do diety, szczególnie w okresach wzmożonego wysiłku szkolnego i aktywności fizycznej. Pyłek kwiatowy wspiera rozwój dziecka. Jednakże, przed wprowadzeniem go do diety dzieci, zaleca się skonsultowanie z pediatrą, aby upewnić się, że jest bezpieczny, zwłaszcza jeśli dziecko ma skłonności do alergii.
Mimo licznych korzyści, pyłek pszczeli ma również przeciwwskazania. Najważniejszym z nich jest uczulenie na produkty pszczele. U osób z alergią na pyłek lub produkty pszczele, spożywanie pyłku może wywołać reakcje alergiczne. W takich przypadkach stosowanie pyłku jest niewskazane. Również osoby przyjmujące leki na nadciśnienie lub cierpiące na zaburzenia krzepnięcia krwi powinny skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem suplementacji pyłkiem.
Ile Kosztuje Pyłek Kwiatowy i Gdzie Kupić Najlepszy?
Pyłek kwiatowy w opakowaniu popularniej wielkości 500g kosztuję ok. 40zł do 69zł.
Zapraszamy po najlepszy pyłek, tylko z podlaskich pasiek, na nasz sklep internetowy "PodlaskaPasieka.pl" lub do sklepu stacjonarnego
Apis Białystok brukowa 7 lokal 2.