Miód lipowy

Miód lipowy jest trudno osiągalny w polskich warunkach. Niewielka ilość drzewostanu lipy powoduje, że rzadko występuje on w czystej postaci. Można rozpoznać go po jasnej barwie, delikatnym zapachu i ostrym, lekko szczypiącym w język, smaku. Po krystalizacji nabiera białej barwy.
Miód lipowy pomaga w leczeniu:
- Chorób serca i układu krążeniowego
- Zapalenia układu moczowego
- Przeziębień i grypy
- Osłabionej odporności
Szczególnie pomocny jest przy leczeniu kaszlu, ponieważ posiada duże właściwości wykrztuśne. Podany z herbatą i cytryną silnie rozgrzewa organizm. Należy jednak uważać, żeby zbyt gorący napój nie zniszczył właściwości zdrowotnych miodu. Dzięki uspakajającym właściwościom nektaru, miód lipowy zalecany jest także osobom żyjącym w dużym stresie. Łagodzi objawy zmęczenia, rozluźnia, ułatwia zasypianie. Warto mieć go w swojej naturalnej apteczce.
Dobrze komponuje się z mlekiem, dlatego jest dobrym dodatkiem do musli i mlecznych koktajli. Miód lipowy to wysokoenergetyczny i zdrowy zastępnik cukru.